Κορτιζόλη

Ιαν 25, 2023 | Μελέτες

Κορτιζόλη

Η κορτιζόλη μειώνεται , η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη αυξάνεται μετά από θεραπεία μάλαξης.

Σε αυτό το άρθρο εξετάζονται τα θετικά αποτελέσματα της θεραπευτικής μάλαξης στη βιοχημεία,συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων επιπέδων κορτιζόλης και των αυξημένων επιπέδων σεροτονίνης και ντοπαμίνης.

Η έρευνα περιλαμβάνει μελέτες για την κατάθλιψη ( συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης και των διατροφικών διαταραχών ) ,μελέτες για το σύνδρομο πόνου,έρευνα για αυτοάνοσες καταστάσεις ( άσθμα ,χρόνια κόπωση ),μελέτες για καρκίνο του μαστού ,για την μείωση του άγχους της δουλειάς,του άγχους γήρανσης και του άγχους εγκυμοσύνης.

Στις μελέτες στις οποίες προσδιορίστηκε η κορτιζολη στο σάλιο είτε στα ούρα,σημειώθηκαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα της κορτιζόλης ( μέση μείωση 31%) .

Στις μελέτες στις οποίες οι νευροδιαβιβαστές (σεροτονίνη – ντοπαμίνη ) αναλύθηκαν στα ούρα, σημειώθηκε μέση αύξηση 28% για τη σεροτονίνη και 31% για τη ντοπαμίνη .

Αυτές οι μελέτες υποδηλώνουν τα αποτελέσματα ανακούφισης του στρες ( μείωση κορτιζόλης ) και τα αποτελέσματα (αυξημένη σεροτονίνη και ντοπαμίνη ) της θεραπευτικής μάλαξης ,σε μια ποικιλία ιατρικών καταστάσεων και στρεσογόνων εμπειριών.

Int J Neurosci.2005 Oct